0 2013 september Archive - Stichting Belangenbehartiging Algemene Begraafplaatsen Hof van Twente
Header image alt text

Stichting Belangenbehartiging Algemene Begraafplaatsen Hof van Twente

Doelstelling – Activiteiten & Informatie

Ook vernielingen op Algemene begraafplaats Goor

Posted by admin on 27 september 2013
Posted in Nieuws 

 

Vernielingen op begraafplaats Goor (foto: RTV Oost)

Vernielingen op begraafplaats Goor
(foto: RTV Oost)

Op de Algemene begraafplaats aan de Markeloseweg in Goor zijn nu ook vernielingen van grafmonumenten ontdekt. Gistermiddag constateerde de gemeente dat ongeveer 35 grafmonumenten zijn beschadigd. Eerder bleek al een twintigtal grafmonumenten op de Algemene begraafplaats in Delden te zijn vernield. De gemeente Hof van Twente heeft in beide gevallen aangifte gedaan bij de politie.

Met enige zekerheid kan worden vastgesteld dat de vernielingen in Goor hebben plaatsgevonden in de avond en nacht van woensdag 25 september 2013. Net als in Delden zijn in Goor vooral grafmonumenten op het oude gedeelte van de begraafplaats het doelwit geweest en betrof het alleen de oudere grafmonumenten.

Wethouder Ben Eshuis heeft met ontzetting kennisgenomen van de nieuw ontdekte vernielingen: ‘Na Delden was mijn verontwaardiging al groot. En nu ook in Goor! Het gaat om een groot aantal grafmonumenten dat flink is beschadigd. Bij sommige is het nog maar de vraag of ze hersteld kunnen worden. Met het college van B&W wil ik dan ook bespreken hoe we met het herstel, ook in de richting van eventuele gedupeerde rechthebbenden, om kunnen gaan.’

Getuigen die iets hebben gezien of gehoord worden met klem opgeroepen dit te melden bij de politie: via telefoonnummer 0900-8844 of bij de gemeente 0547 – 858585. Een mail sturen naar info@hofvantwente.nl kan ook.

Bron: Gemeente Hof van Twente

RTV Oost Radio Nieuws 27 september ’13:
Na Delden nu ook vernielingen op begraafplaats Goor

http://www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?cat=1&nid=171914&p=209285

Weer graftrommel expositie aan Markeloseweg

Posted by admin on 26 september 2013
Posted in Nieuws 

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe Stichting Historisch Goor exposeert op zondag 6 oktober voor de laatste keer dit jaar de graftrommel expositie. De tentoonstelling in de aula op de Algemene Begraafplaats aan de Markeloseweg in Goor is geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

 

Vernielingen Algemene begraafplaats Delden

Posted by admin on 26 september 2013
Posted in Nieuws 

Op de Algemene begraafplaats in Delden hebben vrijwilligers woensdagochtend 25 september j.l. een twintigtal beschadigde grafmonumenten aangetroffen. De gemeente Hof van Twente heeft vandaag aangifte gedaan bij de politie.

Graven vernield op begraafplaats Delden (foto RTV Oost)

Graven vernield op begraafplaats Delden
(foto RTV Oost)

De vrijwilligers van Stichting Belangenbehartiging Algemene Begraafplaatsen Hof van Twente troffen woensdagochtend 25 september de vernielingen aan. Woordvoerder Jan Meutstege: ‘We zagen dat meerdere grafmonumenten behoorlijk zijn vernield. Onbegrijpelijk!’

De vernielde grafmonumenten zijn verspreid over de drie oude gedeelten van de begraafplaats. Bij binnenkomst gelijk achter de aula, en links en rechts van het Twickel gedeelte op de begraafplaats. Het gaat om meer dan twintig grafmonumenten die licht tot zwaar beschadigd zijn. Een aantal is totaal vernield, een aantal kan door middel van verlijming worden hersteld en een aantal is alleen scheefgeduwd.

Vanochtend heeft de gemeente aangifte gedaan bij de politie.
Wethouder Ben Eshuis: ‘We zijn zeer verontwaardigd over deze respectloze actie. Nabestaanden zijn hierdoor zwaar getroffen. Ook zijn een aantal oude grafmonumenten vernield waarvan geen rechthebbenden bekend zijn. Het gaat hier om vernieling van cultuurhistorisch erfgoed.’

Getuigen die iets hebben gezien of gehoord tussen vrijdagavond 20 september en woensdagmorgen 25 september worden opgeroepen dit te melden bij de politie: via telefoonnummer 0900-8844 of bij de gemeente 0547 – 858585. Een mail sturen naar info@hofvantwente.nl kan ook

Bron: Persbericht Gemeente Hof van Twente