Verharding van paden Algemene begraafplaatsen en herdenkingsparken

Bron: TC TUBANTIA, 27 september 2018.

150 mille voor toegankelijkheid

De paden op de algemene begraafplaatsen en herdenkingsparken in Markelo en Diepenheim worden deels voorzien van een nieuwe verharding. Dat is nodig om de begaanbaarheid op peil te houden. Burgemeester en wethouders van de Gemeente Hof van Twente willen hiervoor in het kader van nieuw beleid éénmalig 150.000 euro uittrekken.

Op de algemene begraafplaats langs de Goorseweg in Markelo zijn alle paden met grind bedekt. Voor een goede begaanbaarheid is het noodzakelijk dat er weinig onkruidgroei en mosvorming op de paden is. Vooral mos veroorzaakt gladheid met kans op uitglijden. Voor het verwijderen van mos moeten paden worden ‘losgetrokken’. Daardoor komt het grind los te liggen met als gevolg dat de begaanbaarheid vooral voor bezoekers die minder mobiel zijn sterk verslechterd.

Op de begraafplaats aan de Lochemseweg in Diepenheim zijn in het verleden diverse soorten bedekkingsmaterialen toegepast. Er is volgens de gemeente sprake van veel onkruidgroei. Ook daar worden de paden slecht bereikbaar voor bezoekers die minder mobiel zijn als het onkruid wordt weggehaald.

Een woordvoerster van de gemeente vertelt dat het nog onbekend is uit welk materiaal de nieuwe verharding bestaat: “Het materiaal moet in elk geval waterdoorlatend en relatief hard zijn en bij de uitstraling van de begraafplaats passen.”

Op de algemene begraafplaats aan de Langestraat in Delden zijn de meeste paden met schelpengrit bedekt. Ze zijn gedurende alle seizoenen redelijk tot goed begaanbaar, laat de gemeente weten.

In Goor is vorig jaar begonnen met de verbetering van de paden op de begraafplaats aan de Markeloseweg. Daar zijn bijna alle paden voorzien van een bedekkingsmateriaal dat volgens de gemeente gedurende alle seizoenen redelijk tot goed begaanbaar is. Om alle paden en parkeerplaatsen bij begraafplaatsen in de gemeente van een asfaltlaag te voorzien is een bedrag van 500.000 euro nodig. Afgezien van het feit dat dit een hoge kostenpost is wordt ook het historische karakter van de begraafplaatsen aangetast, melden B en W in hun voorstel aan de gemeenteraad om 150.000 euro voor ‘Markelo’ en ‘Diepenheim’ uit te trekken in het kader van nieuw beleid. De gemeente is als begraafplaatsbeheerder verantwoordelijk voor het in goede staat houden en de begaanbaarheid van de paden op de algemene begraafplaatsen en herdenkingsparken. Kwaliteit en begaanbaarheid moeten voor alle begraafplaatsen gelijk te zijn. Belangrijk is dat alle paden in alle seizoenen van het jaar goed toegankelijk zijn, vooral voor mensen die minder mobiel zijn.

Een verhoging van het grafrecht met 4 procent om de verbetering van paden te financieren is voor B en W geen optie.